• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Scott Flansburg – Calculatorul uman


    M-am decis să înfiinţez o nouă categorie, şi anume, cea a oamenilor remarcabili. Am să vă fac cunoştinţă prin intermediul acestei mici rubrici cu nişte oameni deosebiţi, a căror poveste merită cunoscută, şi din care sper că vom învăţă câte ceva. Nu am să ţin cont de anumite categorii, de rasa, de aparteneţă politică, orientare religioasă sau alte „mici” detalii asemănătoare. Un prim astfel de exemplu l-a reprezentat Dashrath Manjhi, despre care v-am vorbit pe larg în postarea „Omul care a mutat muntele”.

    Astăzi am să vi-l prezint pe Scott Flansburg, supradenumit şi „calculatorul uman”. Scott a descoperit în jurul vârstei de nouă ani că deţine nişte abilităţi care îl ajută să rezolve problemele de matematică foarte uşor şi fără ajutorul calculatorului. La şcoală acesta rezolva problemele prezentate de profesorul de matematică foarte rapid şi fără a fi nevoit să-şi noteze pe caiet ceva măcar! La cumpărături, Scott făcea calculele mental înainte de a ajunge la casă, iar părinţi acestuia plăteau cu bani exacţi de fiecare dată.

    Scott poate face scăderi, înmulţiri, împărţiri, ridicări la putere cât şi alte calcule mai complexa aproape instantaneu fără acurateţea calculatorului. În anul 1990 acesta a început să-şi folosească abilităţiile în context educaţional şi în divertisment. A fost denumit „calculatorul uman” de către Regis Philbin după ce a apărut la emisiunea acestuia „Live with Regis and Kathy Lee”. În 2001 a intrat în Cartea Recordurilor ca „Cel mai rapid calculator uman” învingând o persoană cu calculator la însumarea aceluiaşi număr timp de 15 secunde. În anul 2002, Scott a inventat un calendar cu 13 luni, „Calendarul Uman”, o alternativă la calendarul Gregorian.

    De atunci, Scott a scos trei cărţi pe piaţă, cu o a patra în producţie. Acestea sunt „Math magic for your kids”, „Math magic revised edition”, „Mathletics” şi „The human calculator”. Între timp a apărut ca prezentator la evenimente organizate de NASA, IBM, Polaroid, Math Counts, The Smithsonian Institute, National Council of Teachers of Mathematics, etc. A mai apărut şi la diverse talk show-uri ca Oprah, The tonight show, Larry King Live, cât şi multe altele. Scott este de părere că oricine poate avea abilitatea de a face calcule rapid şi de a vedea în matematică un lucru distractiv, dedicându-şi astfel timpul liber la ajutarea elevilor şi studenţilor de a trece peste frica legată de matematică.  

    Puţin mai jos puteţi urmări două filmuleţe edificatoare cu Scott în acţiune, cât şi două dintre scurtăturile pe care acesta le foloseşte în mod frecvent.





    Cubul unui număr

    În primul filmuleţ aţi putut vedea cât de repede poate Scott extrage cubul unui număr. În acel exemplu a fost 87 x 87 x 87 = 658503. Haideţi să vedem cum puteţi face acest lucru mental fără ajutorul calculatorului.
    În primul rând va trebui să memoraţi cubul fiecărui număr de la 1 la 9:

    13 = 1, 23 = 8, 33 = 27, 43 = 64, 53 = 125, 63 = 216, 73 = 343, 83 = 512, 93 = 729

    Pentru a descoperi rădăcina cubică a numărului 658503, procedăm astfel:
    • În primul rând numărul se termină în 3, iar conform cubului fiecărui număr de mai sus, doar 73 se termină în 3, prin urmare ultima cifră a numărului căutat este 7.
    • Acum ne gândim la primele 3 cifre şi anume 658. Vedem că acest număr se încadrează între 512 şi 729, şi întotdeauna alegem numărul cel mai mic, adică 512 care corespunde lui 83.
    • Prin urmare, prima cifră este 8 iar a doua este 7, deci 87 este răspunsul corect. Încercaţi şi voi :)

    Cum să înmulţeşti 2 numere formate din două cifre

    Pentru a nu face această postare mai lungă decât trebuie, urmăriţi filmuleţul de mai jos pentru aflarea răspunsului.

    În principiu avem xy * ab. Pentru a afla rezultatul înmulţirii procedăm în felul următor:
    • xy * ab = (x*a)(x*b + y*a)(y*b). Exemplu: 21 * 13 = (2*1)(2*3 + 1*1)(1*3) = 273  
    • Dacă (x*b + y*a) este format din două cifre, atunci prima cifră se va aduna cu ultima a rezultatului (x*a)
    • Dacă (x*b + y*a) este format din două cifre şi dacă (y*b) este şi el format din două cifre, atunci ultima cifră a rezultatului (x*b + y*a) se va aduna cu prima cifră a rezultatului (y*b).

    Ştiu că pare un pic dificil dar cu puţin exerciţiu, rezolvarea va veni natural :)



    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori