• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Istoria sahului


    Dupa cum probabil stiti cu totii, sahul este un joc tactic jucat intre doua persoane dupa niste reguli stricte, unde piesele sunt manevrate pe o tabla compusa din 64 de patrate a cate doua culori, asezate alternativ. A fost descris ca fiind atat un joc cat si o stiinta.

    Originea sahului este inca un subiect de disputa. Nu au fost gasite dovezi care sa ne ofere raspunsuri concludente legate de originea sa. Multi istorici sunt de parere ca sahul este un precursor al unui joc de prin anul 600 d.Hr. din India numit chaturanga, care in traducere inseamna „patru divizii”, ale armatei: infanterie, cavalerie, divizia de elefanti si cea de care de lupta, reprezentate prin piese care au evoluat de-a lungul timpului in cele moderne: pion, cal, nebun si tura. Jocul chaturanga a ajuns in Persia din India unde a devenit o parte din educatia nobilitatii. In jurul anului 600 d.Hr. numele sahului a devenit chatrang care ulterior a evoluat la shatranj. De-a lungul timpului regulile jocului s-au mai dezvoltat, iar jucatorii au inceput sa strige „Shah!” (rege -traducere din limba persana) atunci cand atacau regele adversarului, si „Shah mat!” (regele este neajutorat – traducere din persana) cand regele adversarului nu putea scapa dintr-un atac.

    Chinezii au inceput sa joace shantraj prin anul 800 d.Hr., iar jocul a ajuns si in Europa dupa ce Imperiul Musulman a cucerit Persia. In timpul perioadei medievale, sahul a devenit comun in intreaga Europa, fiind incorporat in educatia aristocratilor si jucat in serile de cultura din casele bogate.

    Prin secolul al 13-lea regulile jocului au inceput sa evolueze, ajungand la regulile de acum in secolul al 15-lea. Aceste schimbari de reguli permiteau unor piese mai multa mobilitate pe tabla de joc, fiind un pas important in istoria sahului, facand din joc mai mult un exercitiu de strategie. Prin mijlocul anilor 1800 au inceput sa se organizeze competitii ce permiteau tinerelor talente si membrilor cluburilor de sah sa concureze pentru onoruri si premii.

    Lucruri interesante despre sah:
    • Cel mai scurt joc a fost jucat de Lance Darling si de Richard Wood in anul 1983, Richard Wood castigand din doua mutari: G2 la G4, E7 la E6, F2 la F4 si D8 la H4!
    • Cel mai lung joc a avut 269 de mutari si a fost jucat de I.Nikolic si de Arsovic in Belgrad 1989 terminandu-se in remiza.
    • In meciul dintre Britton si Crouch din anul 1984, jucatorul cu piesele negre a dat sah adversarului sau de 43 de ori consecutiv.
    • Numarul record de mutari fara capturarea vreunei piese a fost de 100, in timpul partidei dintre Thorton si M.Walker din anul 1992.
    • In anul 1985, Garry Kasparov a devenit cel mai tanar campion mondial la varsta de 22 de ani si 210 zile.
    • Noua mutare a pionului de doua spatii in loc de una a fost introdusa in Spania in anul 1280.
    • Sunt 400 de posibilitati diferite de mutari dupa prima mutare a ambilor jucatori, 72.084 de mutari dupa primele doua, 9 milioane dupa primele trei mutari si peste 288 de bilioane de mutari dupa primele patru. Numarul de posibilitati al primelor 40 de mutari distincte depaseste numarul de electroni din universul vizibil!
    • Din pozitia de start sunt opt modalitati diferite de a da sah mat din doua mutari si 355 de modalitati din trei mutari.
    • Tabla de joc ce se strange indoindu-se de la jumatate a fost inventata de un preot in anul 1125. Biserica interzicand acest joc, el ascundea tabla de joc facand sa para ca fiind doua carti puse una peste alta.
    • Cea mai mare durata de gandire a unei mutari apartine lui Trois din Brazilia si a fost de 2 ore si 20 de minute la a saptea mutare.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori